Ιατρικά Θέματα

Οξυγονοθεραπεία και Ιατρικό Οξυγόνο

Οξυγονοθεραπεία και Ιατρικό Οξυγόνο

Πότε ένας ασθενής έχει ανάγκη χορήγησης ιατρικού οξυγόνου;

Η οξυγονοθεραπεία είναι μια διαδικασία αντιμετώπισης νοσημάτων που αφορούν το αναπνευστικό σύστημα με τη χρήση ιατρικού οξυγόνου. Ένας ασθενής, καταλαβαίνουμε ότι χρειάζεται ιατρικό οξυγόνο όταν μειωθεί η οξυγόνωση του αίματος που είναι απαραίτητη για την αναπλήρωση ιστών η οποία διαπιστώνεται μέσω παλμικής οξυμετρίας και μέσω του ελέγχου των αερίων αίματος. Η υποξία ή υποξυγοναιμία όπως είναι επιστημονικά διατυπωμένη μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις στον οργανισμό και στα όργανα.

Συνήθη συμπτώματα υποξίας στον οργανισμό είναι:

 • Δύσπνοια
 • Ταχυκαρδία
 • Ταχύπνοια
 • Εργώδης αναπνοή
 • Ωχρότητα
 • Κυάνωση (μελανά χείλη ή άκρα)
 • Υπνηλία
 • Διαταραχές του προσανατολισμού

Ποια είναι τα οφέλη της Οξυγονοθεραπείας;

Η θεραπεία με ιατρικό οξυγόνο μπορεί να αλλάξει τη ζωή ενός ασθενή που ταλαιπωρείτε με κάποια πνευμονολογική πάθηση και να βελτιώσει σημαντικά το επίπεδο οξυγόνου στο αίμα. Με τη σωστή θεραπεία, επιτρέπει στους ανθρώπους να επανέλθουν στις καθημερινές δραστηριότητές τους, να γίνουν πιο κινητικοί και να μειώσουν τα φαινόμενα δύσπνοιας. Είναι αποδεδειγμένο πως με την οξυγονοθεραπεία βελτιώνεται σημαντικά η ποιότητα ζωής του ασθενή και βεβαίως να επεκτείνει το προσδόκιμο ζωής.

Ανάλογα με την ηλικία, την ικανότητα του ασθενή να περπατήσει και την γενικότερη κατάστασης την οποία βρίσκεται, η οξυγονοθεραπεία μπορεί να προσφέρει ελευθερίες στον άνθρωπο όπως να βγεί από το σπίτι και να ταξιδέψει.

Αρχές και σωστή χρήση οξυγονοθεραπείας

Για να ξεκινήσετε την οξυγονοθεραπεία είναι απαραίτητη

 • Η παρακολούθηση από ιατρό, και κατόπιν δικής του οδηγίας να χορηγηθεί ιατρικό οξυγόνο. Αποκλείστηκα και μόνο ο ιατρός σας θα σας υποδείξει την κατάλληλη για εσάς ροή στον συμπυκνωτή οξυγόνου καθώς και την συχνότητα με την οποία θα κάνετε την θεραπεία.
 • Η παρακολούθηση της υποξαιμίας με μέτρηση αερίων αίματος κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Πρώτες μετρήσεις μπορούν να γίνουν με τη χρήση οξυμέτρου δακτύλου.
 • Η ενημέρωση από την εταιρεία με την οποία θα συνεργαστείτε για την χορήγηση του συμπυκνωτή οξυγόνου για τη σωστή χρήση και συντήρηση του μηχανήματος σας καθώς και για τα μέτρα που είναι απραίοτητο να λαμβάνεται κατά τη θεραπεία

Εκτός από τα ευεργετικά αποτέλεσμα που μπορεί να έχει η οξυγονοθεραπεία υπάρχουν και ενδεχόμενες παρενέργειες. Οι βλαβερές επιδράσεις του ιατρικού οξυγόνου είναι απόρροια κακής προϋπάρχουσας κατάστασης των πνευμόνων,  διάρκεια με την οποία γίνεται η χορήγηση του οξυγόνου καθώς και η μη τακτική παρακολούθησης της κατάστασης του ασθενή.

Μέθοδοι Χορήγησης Οξυγόνου – Κατ’ οίκον Οξυγονοθεραπεία

Συμπυκνωτές οξυγόνου

Ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους για να πάρουμε οξυγόνο είναι μέσω ενός σταθερού συμπυκνωτή οξυγόνου. Οι συμπυκνωτές οξυγόνου αποτελούν μια ασφαλή μέθοδο χορήγησης ιατρικού οξυγόνου στο σπίτι και παρέχονται πλέον μέσω ενοικίασης από τον  ΕΟΠΥΥ για όσο χρόνο το χρειάζεται ο ασθενής. Το μηχάνημα λειτουργεί με ρεύμα, αφαιρώντας από τον ατμοσφαιρικό αέρα το άζωτο και παρέχοντας καθαρό οξυγόνο στον ασθενή είτε μέσω μάσκας οξυγόνου είτε μέσω ρινικού καθετήρα (μυτάκια οξυγόνου).

Στην εταιρείας μας διαθέτουμε ευρεία γκάμα σταθερών συμπυκνωτών οξυγόνου παροχής ιατρικού οξυγόνου από 1 έως 10 λίτρα/ανά λεπτό

Φορητοί Συμπυκνωτές οξυγόνου

Σε ασθενείς που θέλουν να διατηρήσουν την αυτονομία τους εκτός σπιτιού αλλά έχουν ανάγκη συνεχούς οξυγονοθεραπείας , υπάρχει η δυνατότητα χρήσης φορητού συμπυκνωτή οξυγόνου, ο οποίος φορτίζεται και διαθέτει συγκεκριμένες ώρες αυτονομίας ανάλογα με τη ροή που χρησιμοποιείται και ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του κατασκευαστή. Υπάρχουν διαφόρων δυνατοτήτων φορητοί συμπυκνωτές οξυγόνου και η διαφορά τους έγκειται στη μέγιστη συνεχόμενη ροή (λίτρα ανά λεπτό), στην αυτονομία της μπαταρίας και στο μέγεθος.

Φιάλη οξυγόνου

Οι φιάλες οξυγόνου είναι το βασικό στοιχείο του ιατρικού εξοπλισμού που χρειάζεται τόσο σε νοσοκομεία όσο και σε νοσηλεία κατ΄οίκον.  Στην φιάλη οξυγόνου αποθηκεύεται ιατρικό οξυγόνο το οποίο όσο το χρησιμοποίει ο ασθενής αδειάζει.

Υπάρχουν διαφόρων ειδών φιάλες ιατρικού οξυγόνου και αυτές κυμαίνονται από 1lt-5lt για τις ανάγκες μετακίνησης των  χρηστών. Χρησιμοποιούνται σε επιλεγμένες χρήσεις όπως σε περίπτωση διακοπής ρεύματος ή σε κάποια μετακίνηση βραχείας διάρκειας του ασθενούς όταν χρειάζεται συνέχεια ιατρικό οξυγόνο.

Οξύμετρο

Το οξύμετρο είναι μια ιατρική συσκευή και αποτελεί έναν άμεσο και εύκολο τρόπο μέτρησης κορεσμού του οξυγόνου στο αίμα καθώς και την συχνότητα των σφυγμών. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε συγκεκριμένα ζωτικά στοιχεία του οργανισμού μου, εδικά όταν κάνουμε χρήση ιατρικού οξυγόνου, είτε μέσω συμπυκνωτή οξυγόνου είτε μέσω φιάλης οξυγόνου στο σπίτι. Υπάρχουν διαφόρων ειδών οξύμετρα, ανάλογα με τον τρόπο και την ακρίβεια που θέλουμε να μετρήσουμε τον κορεσμό του οξυγόνου στο αίμα. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος μέτρησης είναι με τη χρήση παλμικού οξυμέτρου ή αλλιώς οξύμετρο δακτύλου που μετρούν με ακρίβεια αυτή την ένδειξη.

Η χρήση του οξυμέτρου συνίσταται κυρίως σε ανθρώπους που τους χορηγείται ιατρικό οξυγόνο αλλά ιδανικά θα πρέπει να υπάρχει σε κάθε σπίτι για την ασφάλεια και την έγκαιρη μέτρηση του κορεσμού σε περίπτωση αδιαθεσίας, ναυτίας ή υποξαιμίας. Μάθετε περισσότερα για το οξύμετρο στο αναλυτικό άρθρο μας.

Άσθμα και Ιατρικό Οξυγόνο

Τι είναι το άσθμα;

Το άσθμα είναι μια ευρέος διαδεδομένη πάθηση του αναπνευστικού συστήματος που πλήττει περισσότερο από το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού. Το άσθμα οφείλεται σε φλεγμονή στο σύστημα των αεραγωγών και συγκεκριμένα στη φλεγμονή που δημιουργείται στα βρογχιόλια με αποτέλεσμα να δημιουργείτε δύσπνοια, εκπνευστικός συριγμός(«σφύριγμα» κατά την εκπνοή)  έντονος βήχας ή ακόμα σφίξιμο στο στήθος.

Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να εμφανιστούν οποιαδήποτε στιγμή και ώρα της ημέρα, κυρίως όμως παρατηρείτε επιδείνωση κατά της βραδινές ώρες. Ταυτόχρονα, πολλοί ενήλικες εμφανίζουν συμπτώματα άσθματος κατά την περίοδο της άνοιξης, καθώς η αλλεργίες βρίσκονται σε όξυνση και εμφανίζεται δύσπνοια και βήχας. Η μορφή αυτού του άσθματος ονομάζεται αλλεργικό άσθμα, και είναι ένα από τα είδη άσθματος που παρατηρείται.

Για να θεραπευτεί το άσθμα θα πρέπει πρώτα να γίνουν οι κατάλληλες εξετάσεις μέσω σπιρομέτρησης έτσι ώστε να διαπιστωθεί ποία είναι η δυσλειτουργία του αναπνευστικού συστήματος και των αεραγωγών. Στη συνέχεια ο ιατρός είναι εκείνος ο οποίος αποφασίζει για την θεραπεία του ασθενή, είτε μέσω της χρήσης φαρμάκων είτε μέσω της χρήσης νεφελοποιητή.

Γίνεται να σταματήσω να παρουσιάζω συμπτώματα χωρίς κάποια αγωγή;

Ανάλογα τον οργανισμό. Συνήθως, στα παιδία στα οποία παρουσιάζονται δύο με τρεις κρίσεις άσθματος το έτος, υπάρχει η πιθανότητα να απαλλαχθούν πριν ή και κατά τη διάρκεια της εφηβικής τους ηλικίας. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις όπου το άσθμα συνεχίζει να ταλαιπωρεί και μετά τη εφηβεία κυρίως σε εκείνους που ανέπτυξαν συμπτώματα κατά την βρεφική ηλικία με συνοδευόμενα με αλλεργικές εκδηλώσεις, εκζέματα ή άλλα επεισόδια βρογχικής απόφραξης.

Όλες οι πληροφορίες για το Άσθμα και τα διαφορετικά είδη εδώ.

Νεφελοποιητής: Θεραπεία αναπνευστικών νοσημάτων μέσω αερολύματος

Η θεραπεία στα αποφρακτικά πνευμονικά νοσήματα(άσθμα, ΧΑΠ) αντιμετωπίζεται κυρίως μέσω εισπνεόμενων καθώς έχει αποδειχθεί ότι είναι η πιο ασφαλής και αποτελεσματική μέθοδος θεραπείας στον πνεύμονα.

Άνθρωποι οι οποίοι ταλαιπωρούνται από ΧΑΠ(Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια) και από βρογχικό άσθμα παρουσιάζουν λοιμώξης στο σύστημα των αεραγωγών και στα βρογχιόλια, με αποτέλεσμα να υπάρχει διαταραχή του αερισμού. Η αντιμετώπιση αυτών των παθήσεων έρχεται με τη χορήγηση βρογχοδιασταλτικών και κορτικοστεροειδών φαρμάκων  στους περιφερικούς αεραγωγούς με τη χρήση νεφελοποιητή. Ο νεφελοποιητής συνίσταται για τις συγκεκριμένες παθήσεις και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός σε ασθενείς που δεν μπορούν να συντονίσουν την αναπνοής τους.

Υπάρχουν δύο τύπων νεφελοποιητές, οι σταθεροί και οι φορητοί.

Σταθεροί Νεφελοποιητές ή Κατ’οίκον

Οι σταθεροί νεφελοποιητές αποτελούν έναν ασφαλή τρόπο εναπόθεσης του φαρμάκου στους πνεύμονες. Όπως λέει και η λέξη, ο νεφελοποιητής είναι μια συσκευή η οποία μετατρέπει το υγρό φάρμακο σε νεφέλωμα ώστε το αέριο να εισχωρήση στοχευμένα στους αεραγωγούς και στους πνεύμονες. Το φάρμακο διέρχεται μέσω μάσκας ή επιστομίου.

Φορητοί Νεφελοποιητές

Οι φορητοί νεφελοποιητές αποτελούν μια λύση για τους ασθενείς που ταξιδεύον ή ακόμα και αυτούς που μετακινούνται συχνά και χρειάζονται να κάνουν χρήση εισπνεόμενων φαρμάκων. Οι νέας τεχνολογίας νεφελοποιητές λειτουργούν με την τεχνολογία MΕSH, καθιστώντας τους νεφελοποιητές  υπερήχων με αλκαλικές μπαταρίες.

Ενημερωθείτε περισσότερο για τους νεφελοποιητές στο αναλυτικό άρθρο μας.