Ιατρικά Θέματα

Άσθμα, Χρόνια Πάθηση του Αναπνευστικού

Άσθμα, Χρόνια Πάθηση του Αναπνευστικού

Άσθμα, Χρόνια Πάθηση του Αναπνευστικού

Τι είναι το Άσθμα;

Το άσθμα είναι μια ευρέος διαδεδομένη πάθηση του αναπνευστικού συστήματος που πλήττει περισσότερο από το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού. Το άσθμα οφείλεται σε φλεγμονή στο σύστημα των αεραγωγών και συγκεκριμένα στη φλεγμονή που δημιουργείται στα βρογχιόλια με αποτέλεσμα να δημιουργείτε δύσπνοια, εκπνευστικός συριγμός («σφύριγμα» κατά την εκπνοή)  έντονος βήχας ή ακόμα σφίξιμο στο στήθος. Σε περιπτώσεις βαριάς όξυνσης του άσθματος, η οξυνοθεραπεία μπορεί να αποτελέσει κατασταλτικό παράγοντα και να βοηθήσει τον ασθενή να ξεπεράσει την κρίση. Η χρήση ιατρικού οξυγόνου αποτελεί άμυνα ενάντια στις πνευμονολογικές παθήσεις όπως το άσθμα, για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Οξυγονοθεραπεία και το Ιατρικό οξυγόνο πατήστε εδώ.

Συμπτώματα Άσθματος

Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να εμφανιστούν οποιαδήποτε στιγμή και ώρα της ημέρα, κυρίως όμως παρατηρείτε επιδείνωση κατά της βραδινές ώρες. Ταυτόχρονα, πολλοί ενήλικες εμφανίζουν συμπτώματα άσθματος κατά την περίοδο της άνοιξης, καθώς η αλλεργίες βρίσκονται σε όξυνση και εμφανίζεται δύσπνοια και βήχας. Η μορφή αυτού του άσθματος ονομάζεται αλλεργικό άσθμα, και είναι ένα από τα είδη άσθματος που παρατηρείται. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να εμφανιστούν οποιαδήποτε στιγμή, ωστόσο κυρίως τη νύχτα ή νωρίς το πρωί. Οι ενήλικες με άσθμα εμφανίζουν ποικίλα συμπτωμάτων με τα περισσότερα από αυτά να οδηγούν σε σοβαρά επεισόδια άσθματος, η επιδείνωση των οποίων μπορεί να εξελιχθεί μέσα σε μερικά λεπτά. Η όξυνση του άσθματος προκαλεί στένωση των αεραγωγών και φλεγμονή των βρογχιολίων και η αντιμετώπιση μιας κρίσης άσθματος έρχεται μέσα από φαρμακευτική αγωγή, ακόμα και νοσηλεία.

Κατά τους χειμερινούς και ανοιξιάτικους μήνες, παρατηρείται επιδείνωση των συμπτωμάτων εξαιτίας πνευμονικών λοιμώξεων και αλλεργιών. Η έκθεση σε σκόνη, γύρη, κατοικίδια ζώα προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις στον οργανισμό με αποτέλεσμα να υπάρξει στένωση στους αεραγωγούς και επεισόδια δύσπνοιας.

Είδη Άσθματος

Πολλά είναι τα είδη άσθματος και οι αιτίες που το προκαλούν. Η επιστήμη δίνει πλέον μεγάλη βαρύτητα στις μορφές του άσθματος και τους παράγοντες που το προκαλούν αφού ταλαιπωρεί τουλάχιστον το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού. Τα είδη άσθματος διευκρινίζονται από τις παθογενετικές διαφορές τους και τα χαρακτηριστικά με τα οποία εκδηλώνονται στον κάθε άνθρωπο.

  1. Νυχτερινό άσθμα: Όπως το αναφέρει και ο τύπος του άσθματος, εμφανίζει όξυνση κατά τη διάρκεια της νύχτας και συνήθως προκαλείται από γαστροεισοφαγική παλινδρόμηση, παχυσαρκία, αλλεργιογόνα στοιχεία (ακάρεα, σκόνη κ.α). Το νυχτερινό άσθμα δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα αν πρόκειται για ξεχωριστή κατηγορία ή απλά για δεδομένα που οδηγούν σε σοβαρό επεισόδιο άσθματος.
  2. Ενδογενές άσθμα: Το ενδογενές άσθμα δεν παρουσιάζει κάποιο αλλεργικό στοιχείο και οι άνθρωποι που εμφανίζουν συμπτώματα ενδογενούς άσθματος δεν έχουν κάποιο οικογενειακό ιστορικό αλλεργιών. Συνήθως οι ηλικίες που ταλαιπωρεί αυτός ο τύπος άσθματος είναι μεταξύ 20 και 30 ετών.
  3. Εξωγενές ή αλλεργικό άσθμα: Το αλλεργικό άσθμα όπως γνωρίζουμε προκαλείται από διάφορα αλλεργιογόνα που επηρεάζουν συγκεκριμένους ανθρώπινους οργανισμούς όπως γύρη, κατοικίδια ζώα, σωματίδια σκόνης. Αποτελεί την συντριπτική πλειοψηφία κρίσης άσθματος στις παιδικές ηλικίες όπου σε μεγάλο ποσοστό αυτών κατά την εφηβική ηλικία υποχωρεί και έχει θετική εξέλιξη.
  4. Άσθμα από άσκηση: Παρουσιάζεται κατά την διάρκεια της άσκησης με έντονα τα συμπτώματα της δύσπνοιας και την δυσκολία στην περάτωση της άσκησης. Εμφανίζεται κυρίως σε αθλητές που κάνουν ποδηλασία, τρέξιμο και σε ανθρώπους όπου απαιτούνται υψηλοί καρδιακοί παλμοί.
  5. Επαγγελματικό άσθμα: Όπως μαρτυράει και η λέξη, συνδέεται με το εξασκούν επάγγελμα το οποίο απαιτεί επαφή με μέταλλα, ζώα, ξύλα ή χημικά στοιχεία.

Ποια είναι η Θεραπεία στο Άσθμα;

Σε πρώτο επίπεδο, πρέπει να γίνει διάγνωση του άσθματος με μια σπιρομέτρηση η οποία δείχνει την αναπνευστική λειτουργία. Η σπιρομέτρηση είναι μια απλή διαδικασία που πραγματοποιείται κατόπιν εντολή γιατρού για να διαγνωσθεί η πάθηση των πνευμόνων. Με αυτή την εξέταση, ο ιατρός είναι σε θέση να αναγνωρίσει την κατάσταση των πνευμόνων και αν η αναπνευστική λειτουργία τους είναι φυσιολογική ή αν υπάρχει φλεγμονή που προκαλεί απόφραξη των αεραγωγών.

Στην περίπτωση που ο ιατρός διαγνώσει κάποια παθολογική δυσλειτουργία των πνευμόνων τότε χορηγείται φαρμακευτική αγωγή εισπνεόμενων φαρμάκων, συνήθως κορτικοειδής μορφής. Αν η περίπτωση είναι πιο επείγουσα τότε γίνεται χρήση νεφελοποιητή, όπου διασπούνται φάρμακα υγρής μορφής και μετατρέπονται σε αέρια έτσι ώστε να εναποθέσει το φάρμακο στους πνεύμονες και να αντιμετωπιστεί η λοίμωξη.