Λύσεις για τον άνθρωπο

Τι είναι η Υπνική Άπνοια;

Ως υπνική άπνοια ορίζεται η κατάσταση διακοπής της αναπνοής κατά τον ύπνο λόγω της χαλάρωσης των μυών του φάρυγγα. Η διακοπή αυτή διαρκεί από λίγα δευτερόλεπτα έως και κάποια λεπτά.  Όταν συμβαίνει αυτό, ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται την έλλειψη οξυγόνου στο αίμα και διεγείρει τους μυς για να πάρετε βαθιά αναπνοή χωρίς όμως να υπάρξει αφύπνιση. Κατόπιν πέφτετε σε βαθύ ύπνο ξανά και ο κύκλος συνεχίζεται, συνήθως χωρίς να το καταλαβαίνετε.

υπνική άπνοια

Το αποτέλεσμα της υπνικής άπνοιας είναι το ότι υποφέρετε από έλλειψη ύπνου με άμεση συνέπεια να ξυπνάτε εξαντλημένος και να νιώθετε κουρασμένος όλη την επόμενη μέρα.

Τύποι υπνικής άπνοιας;
Υπάρχουν 3 τύποι υπνικής άπνοιας οι οποίοι αναλύονται παρακάτω:

Αποφρακτική Υπνική Άπνοια: ο πιο κοινός τύπος κατά τον οποίο οι μυς του λαιμού κλείνουν τον αεραγωγό προκαλώντας τη διακοπή της αναπνοής.Ο ασθενής κατά την διάρκεια της άπνοιας συνεχίζει την προσπάθεια για αναπνοή ανεπιτυχώς καθώς υπάχει απόφραξη από τους μυς του φάρυγγα.
Κεντρική Υπνική Άπνοια: η οποία οφείλεται στον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα που δε δίνουν εντολή στους μυς ελέγχου της αναπνοής ώστε να ξεκινήσει ο κύκλος της αναπνοής. Σε αυτού του τύπου την άπνοια ο ασθενής δεν κινεί καθόλου τον θώρακά του για να προκαλέσει τον κύκλο της αναπνοής
Μικτή Υπνική Άπνοια: είναι η υπνική άπνοια η οποία ξεκινάει ως κεντρική και καταλήγει να γίνεται αποφρακτική

Ποια είναι τα συμπτώματα της υπνικής άπνοιας;

Η υπνική άπνοια έχει μεγάλο εύρος συμπτωμάτων. Ίσως πάσχετε από υπνική άπνοια εάν έχετε περισσότερα από 2-3 συμπτώματα :

-Ροχαλητό: πολλοί ασθενείς υπνικής άπνοιας απευθύνθηκαν στον ιατρό τους επειδή το -Ροχαλητό τους ξυπνούσε τον/την σύντροφό τους
-Υπνηλία: κατά τη διάρκεια της ημέρας- ορισμένοι άνθρωποι αναζητούν βοήθεια επειδή -Αποκοιμήθηκαν ενώ οδηγούσαν ή εργαζόντουσαν.
-Έλλειψη προσοχής
-Κατάθλιψη, εκνευρισμός, κακή διάθεση
-Μειωμένη σεξουαλική διάθεση ή στυτική δυσλειτουργία
-Συχνοουρία
-Εφιάλτες

Διάγνωση υπνικής άπνοιας

Η διάγνωση της νόσου γίνεται απο εξειδικευμένους πνευμονολόγου ιατρούς. Γίνεται λήψη του ιστορικού, φυσική εξέταση και καταγραφή ορισμένων παραμέτρων κατά τη διάρκεια του ύπνου (πολυκαταγραφική μελέτη ύπνου). Η εξέταση αυτή διενεργείται σε εξειδικευμένα εργαστήρια ύπνου, από επαγγελματίες στην ιατρική του ύπνου που ασχολούνται με το σύνδρομο. Ο ασθενής κοιμάται σε ειδικό χώρο στο νοσοκομείο με ταυτόχρονη μέτρηση διαφόρων φυσιολογικών παραμέτρων όπως \

  • Ηλεκτροεγκεφαλογράφημα
  • Καρδιογράφημα
  • Οφθαλμογράφημα
  • Μυογράφημα κτλ

Η παραπάνω μέτρηση γίνεται μέσω αυτοκόλλητων ηλεκτροδίων επιφανειακά στο δέρμα και είναι τελείως ανώδυνη

Όταν ολοκληρωθεί η μελέτη ύπνου, ο γιατρός στη κλινική ύπνου θα σας ενημερώσει εάν νοσείτε ή όχι από Σύνδρομο Υπνικής Άπνοιας και ως εκ τούτου προτείνει την κατάλληλη θεραπεία.

Στο παρακάτω άρθρο μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τους κύριους δείκτες της υπνικής άπνοιας.

Σχετικά Προϊόντα Υπνικής Άπνοιας
ResMed AirSense 10 AutoSet

Με κομψό σχεδιασμό και πολλά νέα χαρακτηριστικά άνεσης, το ResMed AirSense 10 AutoSet προσφέρει ένα εντελώς νέο επίπεδο θεραπείας αυτόματης θετικής πίεσης αεραγωγών.

BMC M1 Mini APAP-CPAP

Το νέο φορητό Auto CPAP M1 Mini από την BMC, είναι ένα μικρό, συμπαγές και πολύ φιλικά σχεδιασμένο, ώστε να σου εξασφαλίζει έναν ήσυχο ύπνο στο ταξίδι σου.

ResMed AirFit F20 Quiet

Η AirFit F20 Quiet Αποτελεί την πιο δημοφιλή στοματορινική μάσκα της ResMed λόγω του πολύ χαμηλού της θορύβου και της εξαιρετικής εφαρμογής που παρέχει κάτω από οποιοδήποτε επίπεδο πίεσης αέρα.