Λύσεις για τον άνθρωπο

Οξυγονοθεραπεία και Ιατρικό Οξυγόνο

Η οξυγονοθεραπεία είναι μια διαδικασία αντιμετώπισης νοσημάτων που αφορούν το αναπνευστικό σύστημα με τη χρήση ιατρικού οξυγόνου.

οξυγονοθεραπεία 

Ένας ασθενής, καταλαβαίνουμε ότι χρειάζεται ιατρικό οξυγόνο όταν μειωθεί η οξυγόνωση του αίματος που είναι απαραίτητη για την αναπλήρωση ιστών η οποία διαπιστώνεται μέσω παλμικής οξυμετρίας και μέσω του ελέγχου των αερίων αίματος. Η υποξία ή υποξυγοναιμία όπως είναι επιστημονικά διατυπωμένη μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις στον οργανισμό και στα όργανα.

Συνήθη συμπτώματα υποξίας στον οργανισμό είναι:

 • Δύσπνοια
 • Ταχυκαρδία
 • Ταχύπνοια
 • Εργώδης αναπνοή
 • Ωχρότητα
 • Κυάνωση (μελανά χείλη ή άκρα)
 • Υπνηλία
 • Διαταραχές του προσανατολισμού

Ποια είναι τα οφέλη της Οξυγονοθεραπείας;

Η θεραπεία με ιατρικό οξυγόνο μπορεί να αλλάξει τη ζωή ενός ασθενή που ταλαιπωρείτε με κάποια πνευμονολογική πάθηση και να βελτιώσει σημαντικά το επίπεδο οξυγόνου στο αίμα. Με τη σωστή θεραπεία, επιτρέπει στους ανθρώπους να επανέλθουν στις καθημερινές δραστηριότητές τους, να γίνουν πιο κινητικοί και να μειώσουν τα φαινόμενα δύσπνοιας. Είναι αποδεδειγμένο πως με την οξυγονοθεραπεία βελτιώνεται σημαντικά η ποιότητα ζωής του ασθενή και βεβαίως να επεκτείνει το προσδόκιμο ζωής.

Ανάλογα με την ηλικία, την ικανότητα του ασθενή να περπατήσει και την γενικότερη κατάστασης την οποία βρίσκεται, η οξυγονοθεραπεία μπορεί να προσφέρει ελευθερίες στον άνθρωπο όπως να βγεί από το σπίτι και να ταξιδέψει.

Αρχές και σωστή χρήση οξυγονοθεραπείας

Για να ξεκινήσετε την οξυγονοθεραπεία είναι απαραίτητη

 • Η παρακολούθηση από ιατρό, και κατόπιν δικής του οδηγίας να χορηγηθεί ιατρικό οξυγόνο. Αποκλείστηκα και μόνο ο ιατρός σας θα σας υποδείξει την κατάλληλη για εσάς ροή στον συμπυκνωτή οξυγόνου καθώς και την συχνότητα με την οποία θα κάνετε την θεραπεία.
 • Η παρακολούθηση της υποξαιμίας με μέτρηση αερίων αίματος κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Πρώτες μετρήσεις μπορούν να γίνουν με τη χρήση οξυμέτρου δακτύλου.
 • Η ενημέρωση από την εταιρεία με την οποία θα συνεργαστείτε για την χορήγηση του συμπυκνωτή οξυγόνου για τη σωστή χρήση και συντήρηση του μηχανήματος σας καθώς και για τα μέτρα που είναι απαραίτητο να λαμβάνεται κατά τη θεραπεία

Εκτός από τα ευεργετικά αποτέλεσμα που μπορεί να έχει η οξυγονοθεραπεία υπάρχουν και ενδεχόμενες παρενέργειες. Οι βλαβερές επιδράσεις του ιατρικού οξυγόνου είναι απόρροια κακής προϋπάρχουσας κατάστασης των πνευμόνων, διάρκεια με την οποία γίνεται η χορήγηση του οξυγόνου καθώς και η μη τακτική παρακολούθησης της κατάστασης του ασθενή.

Σχετικά Προϊόντα Οξυγονοθεραπείας
AirSep VisionAire 5

Ο AirSep VisionAire 5 είναι ο μικρότερος και ελαφρύτερος συμπυκνωτής οξυγόνου για οξυγονοθεραπεία κατ’οίκον.

Inogen ONE G5

Το Inogen One G5 είναι ο καλύτερος φορητός συμπυκνωτής οξυγόνου κατά την εισπνοή σε σχέση με το βάρος του και παραγωγής οξυγόνου έναντι άλλων φορητών συμπυκνωτών της αγοράς. Επίσημοι Διανομείς Inogen Inc.

Inogen ONE G3 HF

Με ρύθμιση ροής έως το 5, με αυτονομία έως 9 ώρες και με κατασκευή από τα πλέον ποιοτικά υλικά, ο φορητός συμπυκνωτής οξυγόνου Inogen ONE G3 HF, αποτελεί μία πολύ αξιόπιστη επιλογή για χρήση όλο το 24ωρο. Επίσημοι Διανομείς Inogen Inc.

Συχνές ερωτήσεις για την Οξυγονοθεραπεία

Η οξυγονοθεραπεία είναι μια διαδικασία αντιμετώπισης νοσημάτων που αφορούν το αναπνευστικό σύστημα με τη χρήση ιατρικού οξυγόνου. Ένας ασθενής, καταλαβαίνουμε ότι χρειάζεται ιατρικό οξυγόνο όταν μειωθεί η οξυγόνωση του αίματος που είναι απαραίτητη για την αναπλήρωση ιστών η οποία διαπιστώνεται μέσω παλμικής οξυμετρίας και μέσω του ελέγχου των αερίων αίματος. Η υποξία ή υποξυγοναιμία όπως είναι επιστημονικά διατυπωμένη μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις στον οργανισμό και στα όργανα.

Η θεραπεία με ιατρικό οξυγόνο μπορεί να αλλάξει τη ζωή ενός ασθενή που ταλαιπωρείτε από  κάποια πνευμονολογική πάθηση και να βελτιώσει σημαντικά το επίπεδο οξυγόνου στο αίμα. Με τη σωστή θεραπεία, επιτρέπει στους ανθρώπους να επανέλθουν στις καθημερινές δραστηριότητές τους, να γίνουν πιο κινητικοί και να μειώσουν τα φαινόμενα δύσπνοιας. Είναι αποδεδειγμένο πως με την οξυγονοθεραπεία βελτιώνεται σημαντικά η ποιότητα ζωής του ασθενή και βεβαίως  επεκτείνεται το προσδόκιμο ζωής του.

Η οξυγονοθεραπεία μπορεί να γίνει με τους εξής τρόπους:

 • Με συμπυκνωτές οξυγόνου σταθερής ροής από 0,5 λίτρα/λεπτό έως 10 λίτρα/λεπτό.
 • Με φορητούς συμπυκνωτές οξυγόνου παλμικής ροής.
 • Με  φιάλες οξυγόνου (αλουμινίου)  και είναι εφοδιασμένες με ρυθμιστή ροής από 0,5 λίτρα/λεπτό έως 15 ή 25 λίτρα/λεπτό ανάλογα με το τύπο φιάλης.
 • Με υγρό οξυγόνο