Συχνές ερωτήσεις για την Οξυγονοθεραπεία

Όλες οι συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις για την οξυγονοθεραπεία

Συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις για την Οξυγονοθεραπεία

Η οξυγονοθεραπεία είναι μια διαδικασία αντιμετώπισης νοσημάτων που αφορούν το αναπνευστικό σύστημα με τη χρήση ιατρικού οξυγόνου. Ένας ασθενής, καταλαβαίνουμε ότι χρειάζεται ιατρικό οξυγόνο όταν μειωθεί η οξυγόνωση του αίματος που είναι απαραίτητη για την αναπλήρωση ιστών η οποία διαπιστώνεται μέσω παλμικής οξυμετρίας και μέσω του ελέγχου των αερίων αίματος. Η υποξία ή υποξυγοναιμία όπως είναι επιστημονικά διατυπωμένη μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις στον οργανισμό και στα όργανα.

Η θεραπεία με ιατρικό οξυγόνο μπορεί να αλλάξει τη ζωή ενός ασθενή που ταλαιπωρείται  από  κάποια πνευμονολογική πάθηση και να βελτιώσει σημαντικά το επίπεδο οξυγόνου στο αίμα. Με τη σωστή θεραπεία, επιτρέπει στους ανθρώπους να επανέλθουν στις καθημερινές δραστηριότητές τους, να γίνουν πιο κινητικοί και να μειώσουν τα φαινόμενα δύσπνοιας. Είναι αποδεδειγμένο πως με την οξυγονοθεραπεία βελτιώνεται σημαντικά η ποιότητα ζωής του ασθενή και βεβαίως  επεκτείνεται το προσδόκιμο ζωής του.

Η οξυγονοθεραπεία μπορεί να γίνει με τους εξής τρόπους:

 • Με συμπυκνωτές οξυγόνου σταθερής ροής από 0,5 λίτρα/λεπτό έως 10 λίτρα/λεπτό.
 • Με φορητούς συμπυκνωτές οξυγόνου παλμικής ροής.
 • Με  φιάλες οξυγόνου (αλουμινίου)  και είναι εφοδιασμένες με ρυθμιστή ροής από 0,5 λίτρα/λεπτό έως 15 ή 25 λίτρα/λεπτό ανάλογα με το τύπο φιάλης.
 • Με υγρό οξυγόνο

 • Ρινικός καθετήρας (σωληνάκια).
 • Στοματορινική μάσκα.
 • Μάσκα τύπου Venturi όπου ο θεράπων γιατρός ορίζει το ποσοστό ανάμειξης του ατμοσφαιρικού αέρα σύμφωνα με την ροή ανά λίτρα.

Υπάρχουν δυο τύποι:

 • Ο σταθερός για κατ’ οίκον χρήση με τροφοδοσία οικιακό ρεύμα 240V.
 • Ο φορητός  που μπορεί να λειτουργήσει με 3 τρόπους (αποσπώμενη μπαταρία, τροφοδοσία 12V αυτοκινήτου και με οικιακό ρεύμα 110-240V.

Ο συμπυκνωτής οξυγόνου είναι μια μηχανική συσκευή που δουλεύει με οικιακό ρεύμα 220V και μπορεί να παράγει καθαρό οξυγόνο υψηλής περιεκτικότητας  93 ±3 καθ’ όλο το 24ώρο.

Σύμφωνα με τις ανάγκες του κάθε ασθενή ο θεράπων γιατρός συστήνει συγκεκριμένο τύπο συμπυκνωτή.

Η οξυγονοθεραπεία καλύπτεται 100% από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία με την προϋπόθεση  ο ασθενής να έχει ασφαλιστική ικανότητα.

Δικαίωμα συνταγογράφησης έχει μόνο ο πνευμονολόγος. Όμως όλες οι ειδικότητες δύναται να συστήσουν οξυγονοθεραπεία κατ’ οίκον.

 • Κωδικός 42262 U1 για οξυγονοθεραπεία με συμπυκνωτή έως 5 λίτρα/λεπτό σε επιβεβαιωμένο κρούσμα Covid19.
 • Κωδικός 42262 U2 για οξυγονοθεραπεία με συμπυκνωτή έως 5 λίτρα/λεπτό σε μη επιβεβαιωμένο κρούσμα Covid19.

 • Κωδικός 42262 για οξυγονοθεραπεία με συμπυκνωτή έως 5 λίτρα/λεπτό.
 • Κωδικός 42263 για οξυγονοθεραπεία με συμπυκνωτή έως 10 λίτρα/λεπτό.

Όλοι οι σύγχρονοι συμπυκνωτές οξυγόνου είναι εφοδιασμένοι με το σύστημα ΟΡΙ (Oxygen Percentage Indicator) που παρακολουθεί το ποσοστό καθαρότητας του οξυγόνου σε πραγματικό χρόνο. Όταν το ποσοστό αυτό πέσει κάτω από τα επιτρεπτά όρια ενεργοποιείται ηχητικός και οπτικός συναγερμός.

Με οξύμετρο δακτύλου.

Τα φυσιολογικά επίπεδα οξυγόνου στο αίμα είναι περίπου στο 97% (από το 94% έως το 100%). Όταν αυτά πέσουν κάτω από 94%, ανησυχούμε για υποοξυγόνωση του οργανισμού ενώ όταν πέσουν κάτω από 92% μιλάμε πια για υποξία – μια παθολογική κατάσταση, στην οποία το σώμα στερείται της απαραίτητης οξυγόνωσης προκαλώντας πονοκέφαλο, ζαλάδα, αίσθημα κούρασης, σύγχυση, λήθαργο ή άλλες σοβαρότερες διαταραχές. Στην περίπτωση δε, που το οξυγόνο πέσει κάτω από το 80%, αυξάνεται ο κίνδυνος για βλάβη σε ζωτικά όργανα, κώμα ή ακόμα και θάνατο.

Είναι η ποσότητα που λαμβάνει ο ασθενής σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντος  γιατρού και μετριέται σε λίτρα/λεπτό.

Οι συμπυκνωτές οξυγόνου είναι απόλυτα συμμορφωμένοι σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες ασφάλειας ιατροτεχνολογικών προϊόντων. Πριν από κάθε χρήση συμβουλευτείτε τις οδηγίες χρήσης του κατασκευαστή.

Το ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΑΥΣΤΗΡΑ από τον ασθενή και από άλλα άτομα που βρίσκονται πλησίον του. Το καθαρό οξυγόνο που παράγει ο συμπυκνωτής ΔΕΝ είναι εκρηκτικό αέριο αλλά επιταχύνει την καύση.

 • Να υπάρχει επαρκής αερισμός περιμετρικά του συμπυκνωτή οξυγόνου.
 • Να ΜΗΝ τοποθετούμε την συσκευή πάνω σε φλοκάτες ή χαλιά.
 • Να μην χρησιμοποιούμε στο χώρο εστίες με φλόγα ( κερί, τζάκι, καντήλι, ξυλόσομπα κτλ).
 • Να μην χρησιμοποιούμε πετρελαιοπαραγωγά ή άλλα λιπαντικά και ενυδατικά για το καθαρισμό ή λίπανση της συσκευής και των αναλωσίμων.

Σύμφωνα με τις οδηγίες των κατασκευαστών στους σταθερούς συμπυκνωτές οξυγόνου το μέγιστο μήκος ρινικού καθετήρα, υδατοπαγίδας και προέκτασης δεν πρέπει συνολικά να ξεπερνάει τα 10 μέτρα.

Η χρήση υγραντήρα είναι απαραίτητη για την ενίσχυση της ύγρανσης και την αποφυγή ενοχλήσεων στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα διότι το οξυγόνο που παράγεται από το συμπυκνωτή είναι κοντά στην θερμοκρασία του σώματος.

Για την αποφυγή δημιουργίας βακτηριών και μικροβίων αντικαθιστούμε κάθε 2η μέρα το νερό και καθαρίζουμε μια φορά την εβδομάδα με λευκό ξύδι. Το νερό που χρησιμοποιούμε στο υγραντήρα πρέπει να είναι απαλλαγμένο από άλατα.

Μπορεί να συνδεθεί, αφού πρώτα προμηθευτείτε από τον πάροχο σας το ειδικό συνδετικό αντάπτορα και σωληνάκι σύνδεσης.

Μπορεί να συνδεθεί, επικοινωνήστε με το τεχνικό τμήμα του παρόχου σας για περισσότερες πληροφορίες.

Σε περίπτωση που η ανάγκη της ημερήσιας θεραπείας είναι >16 ωρών θα πρέπει να υπάρχει γεμάτη φιάλη οξυγόνου ικανή να καλύψει 8 ώρες θεραπείας.

Στις περιπτώσεις που δεν απαιτείται πολύωρη ημερήσια θεραπεία αποφεύγουμε την έντονη δραστηριότητα.

Ο συμπυκνωτής οξυγόνου μπορεί να συνδεθεί με γεννήτρια υπό τις εξής προϋποθέσεις:

 • Η ισχύς της γεννήτριας πρέπει να καλύπτει την μέγιστη ζήτηση σε Watt που έχει ο συμπυκνωτής.
 • Να είναι εφοδιασμένη με δικό της σταθεροποιητή τάσης.
 • Η γεννήτρια θα πρέπει να δουλεύει όταν θα συνδέσουμε το συμπυκνωτή.
 • Πριν κλείσουμε την γεννήτρια θα πρέπει πρώτα να αποσυνδέουμε το συμπυκνωτή.

Επικοινωνούμε με το τεχνικό τμήμα του προμηθευτή για να αναφέρουμε το πρόβλημα και ακολουθούμε τις οδηγίες του. Αν διαπιστωθεί ότι το πρόβλημα δεν μπορεί να επιλυθεί απομακρυσμένα,  προγραμματίζεται αντικατάσταση εντός των επόμενων ωρών.

Επικοινωνούμε με το τεχνικό τμήμα του προμηθευτή για να αναφέρουμε το πρόβλημα και ακολουθούμε τις οδηγίες του. Για την σωστή διάγνωση και επισκευή ο συμπυκνωτής θα πρέπει να μεταφερθεί στην εταιρεία. Πριν προχωρήσει οποιαδήποτε επισκευή ή εργασία ο πελάτης ενημερώνετε για το κόστος αυτής.

Για το χρονικό διάστημα που ο συμπυκνωτής οξυγόνου παραμένει στις εγκαταστάσεις της εταιρείας, υπάρχει η δυνατότητα ενοικίασης άλλου συμπυκνωτή.

Το εύρος ισχύος κυμαίνεται από 250W έως 525W ανάλογα το τύπο του συμπυκνωτή, ενδεικτικά ο Philips Respironics EverFlo είναι στα 285W.

Οι εξωτερικές διαστάσεις για ένα συμπυκνωτή οξυγόνου με δυνατότητα παροχής έως 5 λίτρα/λεπτό π.χ. Philips Respironics EverFlo είναι Υ580mm-Β240mm-Π380mm με βάρος στα 14 κιλά, ενώ οι εξωτερικές διαστάσεις για ένα συμπυκνωτή οξυγόνου υψηλής ροής με δυνατότητα παροχής έως 10 λίτρα/λεπτό π.χ. AirSep Intensity 10 είναι Υ699mm-Β368mm-Π419mm με βάρος στα 26 κιλά.

Όλοι οι συμπυκνωτές οξυγόνου είναι σχεδιασμένοι να απαιτούν τις ελάχιστες δεξιότητες από το χειριστή. Διαθέτουν μεγάλους διακόπτες on-off και ευανάγνωστα μέρη.

Οι απαιτήσεις για την καθημερινή, εβδομαδιαία, μηνιαία και ετήσια συντήρηση είναι ελάχιστη και δεν απαιτείται ο χειριστής να έχει τεχνικές γνώσεις. Ελληνικές οδηγίες παραδίδονται γραπτώς από το τεχνικό στον ασθενή ή στους οικείους του κατά την παράδοση της συσκευής.

Όλα τα αναλώσιμα οξυγονοθεραπείας χρειάζονται αλλαγή σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, ζητήστε από το τεχνικό που θα σας παραδώσει τα αναλώσιμα να σας ενημερώσει για το χρόνο αντικατάστασης τους.

Επικοινωνήστε με την εταιρεία μας και αναφέρεται το είδος του αναλωσίμου που θέλετε. Άμεσα θα ενημερωθείτε  την αξία του και τους τρόπους παραλαβής ή αποστολής.

Όπως όλα τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα  οι συσκευασίες πρέπει να είναι ανά τεμάχιο και να φέρουν την επωνυμία του κατασκευαστή, χώρα προέλευσης, χώρα κατασκευής, κωδικός είδους REF, κωδικός παραγωγής LOT, ημερομηνία λήξης (όπου απαιτείται), διαστάσεις, ηλικιακή ομάδα.

Η μεταφορά του συμπυκνωτή οξυγόνου μπορεί να γίνει εύκολα με ασφάλεια όταν θα αφαιρέσουμε από πάνω του όλα τα αναλώσιμα (υγραντήρα, σωληνάκι, προέκταση) και το τοποθετήσουμε κάθετα στο μεταφορικό μέσο που θα το μεταφέρουμε.

Η αποθήκευση του συμπυκνωτή οξυγόνου μπορεί να γίνει εφόσον έχουμε αφαιρέσει από πάνω του όλα τα αναλώσιμα (υγραντήρα, σωληνάκι, προέκταση) και το τοποθετήσουμε κάθετα σε διαπνέων νάιλον σακούλα και στην συνέχεια σε χαρτοκιβώτιο.