Ιατρικά Θέματα

Υπνική Άπνοια: αποκαλύπτοντας τους κύριους δείκτες της

Υπνική Άπνοια: αποκαλύπτοντας τους κύριους δείκτες της

Υπνική άπνοια

Το σύνδρομο άπνοιας στον ύπνο ή πιο απλά υπνική άπνοια, είναι μια αναπνευστική διαταραχή που συμβαίνει κατά τη διάρκεια του ύπνου. Πρόκειται για μια πάθηση στην οποία η αναπνοή διακόπτεται και ξεκινά επανειλημμένα και χρήζει άμεσης αντιμετώπισής προκειμένου να αποφευχθούν σοβαρότερες επιπτώσεις στο μέλλον.

Υπάρχουν δύο μορφές υπνικής άπνοιας, η αποφρακτική υπνική άπνοια (ΑΥΥ) και η κεντρική αποφρακτική άπνοια.

Στη περίπτωση της αποφρακτικής υπνικής άπνοιας η διακοπή της αναπνοής οφείλεται σε πλήρη ή μερική απόφραξη στο επίπεδο του φάρυγγα. Σπανιότερο είναι το φαινόμενο της κεντρικής αποφρακτικής άπνοιας όπου το πρόβλημα εντοπίζεται στη κεντρική ρύθμιση της αναπνοής από το κεντρικό νευρικό σύστημα. Στη περίπτωση αυτή, οι αεραγωγοί στο επίπεδο του φάρυγγα παραμένουν ανοιχτοί αλλά η αναπνοή συνεχίζεται και διακόπτεται.

Κατανόηση των κύριων δεικτών της άπνοιας στον ύπνο

Πολλοί άνθρωποι πάσχουν από το σύνδρομο της υπνικής άπνοιας αλλά δεν το γνωρίζουν. Οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι το ροχαλητό σχετίζεται με την υπνική άπνοια, συσχετισμός ο οποίος είναι αληθής υπό προϋποθέσεις. Αν το ροχαλητό συνδυάζεται με άπνοια τότε αποτελεί ένα πρώτο προειδοποιητικό σημάδι και σε συνδυασμό με κόπωση κατά τη διάρκεια της ημέρας θα πρέπει να σας δημιουργήσει βάσιμες υποψίες ότι πάσχετε από το σύνδρομο αποφρακτικής υπνικής άπνοιας.

Όπως προείπαμε, τα κύρια συμπτώματα του συνδρόμου χρόνιας υπνικής άπνοιας είναι η κόπωση κατά τη διάρκεια της ημέρας και το δυνατό ροχαλητό. Επιπλέον συμπτώματα που είναι χαρακτηριστικά για την υπνική άπνοια:

  • Δυνατό ροχαλητό
  • Ταχυπαλμία κι υψηλή αρτηριακή πίεση το πρωί
  • Ανήσυχο ύπνο, ξύπνημα στη διάρκεια του ύπνου με αίσθημα πνιγμού
  • Κόπωση και νωθρότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας, υπνηλία
  • Πρωινοί πονοκέφαλοι
  • Μειωμένη απόδοση στη δουλειά
  • Έλλειψη συγκέντρωσης
  • Αδύνατη μνήμη
  • Σεξουαλική δυσλειτουργία, μειωμένη libido
  • Καταθλιπτική διάθεση
  • Παχυσαρκία

Οι επιπτώσεις της άπνοιας στον ύπνο στην υγεία και την καθημερινή ζωή

Οι επιπτώσεις της άπνοιας στον ύπνο στην υγεία ποικίλουν και είναι άξιο να σημειωθούν, καθώς όχι μόνο επηρεάζουν τις καθημερινές δραστηριότητές μας αλλά ενδέχεται να αποδειχθούν τρομερά επιβλαβείς στην υπόλοιπη ζωή μας.

Πιο συγκεκριμένα: Η αποφρακτική υπνική άπνοια μπορεί να  συνοδεύεται από έναν αριθμό δευτερογενών παθήσεων που επηρεάζουν αρνητικά τη ποιότητα ζωής όπως:

  • Κατάθλιψη
  • Υπέρταση, η οποία συχνά δεν αντιμετωπίζεται ικανοποιητικά με φάρμακα
  • Καρδιακή προσβολή
  • Εγκεφαλικό επεισόδιο
  • Αρρυθμίες (π.χ. κολπική μαρμαρυγή)
  • Διαβήτης τύπου 2
  • Κόπωση κατά τη διάρκεια της ημέρας
  • Διαταραχές μνήμης και πονοκέφαλος
  • Δυσχέρανση σεξουαλικής λειτουργίας

Αντιλαμβανόμαστε πως η υπνική άπνοια μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία μας αλλά και στο προσδόκιμο ζωής και χρήζει άμεσης αντιμετώπισής

Υπνική άπνοια και κατάθλιψη

Η διαρκής κόπωση επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής των ασθενών με υπνική άπνοια. Επακόλουθο της άπνοιας είναι η έλλειψη ποιοτικού ύπνου και η κόπωση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Είναι ευκόλως εννοούμενο, η κούραση να επηρεάζει την διεκπεραίωση απλών και καθημερινών δραστηριοτήτων και να τις κάνει πολλές φορές εξαντλητικές με αποτέλεσμα την αρνητική διάθεση του ανθρώπου.

Συχνά η αρτηριακή πίεση είναι αυξημένη

Πολύ συχνά, η αρτηριακή πίεση είναι αυξημένη στους πάσχοντες από υπνική άπνοια. Οι αλλεπάλληλες διακοπές της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου δημιουργούν αύξηση των ορμονών του άγχους με αποτέλεσμα να παρατηρείται υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση). Ορμόνες όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη θέτουν το σώμα σε συναγερμό με αποτέλεσμα να δημιουργείται υπέταση.

Εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακή προσβολή

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου η υπέρταση στους ασθενείς που πάσχουν από υπνική άπνοια δεν ρυθμίζεται με αντιυπετασικά φάρμακα. Ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου καθώς και καρδιακής προσβολής είναι αυξημένος λόγω της υψηλής αρτηριακής πίεσης που προκαλεί αρτηριοσκλήρωση. Ταυτόχρονα, η επαναλαμβανόμενη διακοπή των αναπνοών οδηγούν σε ακανόνιστους καρδιακούς παλμούς με αποτέλεσμα το ενδεχόμενο πρόκλησης καρδιακών αρρυθμιών

Η υπνική άπνοια αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2

Πολλοί ασθενείς που πάσχουν από αποφρακτική υπνική άπνοια αναπτύσσουν διαβήτη τύπου 2 με υψηλά επίπεδα γλυκόζης αίματος ως αποτέλεσμα των αναπνευστικών τους προβλημάτων κατά τη διάρκεια της νύχτας. Είναι γνωστό πως ο διαβήτης γενικότερα μπορεί να προκαλέσει δευτερογενή βλάβη σε διάφορα όργανα, όπως η καρδιά και οι νεφροί.

Η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη, ευρέως γνωστές ως «ορμόνες του στρες» απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια του ύπνου όταν υπάρχει επαναλαμβανόμενη διακοπή της αναπνοής με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος για διαβήτη. Οι ορμόνες αυτές αναστέλλουν την επίδραση της ινσουλίνης λόγο της αύξησης του σακχάρου στο αίμα και ταυτόχρονα απελευθερώνουν τα αποθέματα του σακχάρου από το ήπαρ.

Αναγνώριση και αντιμετώπιση της υπνικής άπνοιας

Εάν πιστεύετε ότι έχετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, ροχαλίζετε δυνατά σε συνδυασμό με κόπωση κατά τη διάρκεια της ημέρας τότε πρέπει να επισκεφθείτε τον γιατρό σας. Με τη βοήθεια διαγνωστικών ερωτηματολογίων και λήψη ιστορικού θα σας κατατοπίσει στο τι πρέπει να κάνετε (συνήθως με τη παρουσία του συντρόφου σας).

Είναι πιθανό ο γιατρός σας να σας παραπέμψει σε ένα κέντρο μελέτης ύπνου, όπου ο ασθενής υποβάλλεται σε μια εξέταση που ονομάζεται «πολυκαταγραφική μελέτη ύπνου» προκειμένου να προσμετρηθούν κάποιες παράμετροι σχετικά με την ενδεχόμενη πάθηση. Η μελέτη αυτή γίνεται σε κάποιο νοσοκομείο όπου είναι χαρακτηρισμένο ως «κέντρο μελέτης ύπνου» και διαθέτει τον απαραίτητο εξοπλισμό.  Εναλλακτικά, η μελέτη ύπνου μπορεί να γίνει κατ’οίκον στον οικείο σας χώρο με μια συσκευή που θα πάρετε μαζί σας στο σπίτι. Η συσκευή-ενώ κοιμάστε-καταγράφει λειτουργίες όπως αναπνευστική ροή, κορεσμός του οξυγόνου στο αίμα, καρδιακούς παλμούς κ.α.

Στη περίπτωση που υπάρξει διάγνωση απνοιών, τότε ο γιατρός θα σας παραπέμψει να χρησιμοποιήσετε ένα μηχάνημα άπνοιας CPAP σε συνδυασμό με μια μάσκα άπνοιας CPAP.

Με τη σωστή διάγνωση και τη χρήση συσκευής CPAP, το σύνδρομο της υπνικής άπνοιας θεραπεύεται, συμπεριλαμβανομένων και των άμεσων συνεπειών που ενδέχεται να υπάρξουν στο μέλλον. Με τη χρήση συσκευής CPAP τα ημερήσια και νυχτερινά συμπτώματα υποχωρούν ραγδαία, με αποτέλεσμα να επιτρέπει στον ασθενή να πραγματοποιεί τις καθημερινές δραστηριότητες και εργασίες, διαμορφώνοντας ένα ποιοτικότερο επίπεδο ζωής.

Συμπέρασμα και σημασία της αναζήτησης ιατρικής φροντίδας για την άπνοια ύπνου

Η άπνοια στον ύπνο είναι μια πάθηση που επιβάλλει την κατανόηση των συμπτωμάτων άμεσα. Μεγάλο μέρος του πληθυσμού πάσχει από υπνική άπνοια και δεν το γνωρίζει.

Εάν δεν θεραπευτεί, μπορεί να υπάρξουν ολέθριες συνέπειες για τον ασθενή.

Απαραίτητη η διάγνωση μέσως της «πολυκαταγραφικής μελέτης ύπνου» είτε σε κάποιο κέντρο μελέτης ύπνου είτε στο σπίτι. Η θεραπεία γίνεται με τη χρήση μηχανήματος άπνοιας CPAP και τη χρήση μάσκας CPAP.

Η πάθηση της άπνοιας στον ύπνο αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά.

Σχετικά Προϊόντα Υπνικής Άπνοιας
ResMed AirSense 10 AutoSet

Με κομψό σχεδιασμό και πολλά νέα χαρακτηριστικά άνεσης, το ResMed AirSense 10 AutoSet προσφέρει ένα εντελώς νέο επίπεδο θεραπείας αυτόματης θετικής πίεσης αεραγωγών.

BMC M1 Mini APAP-CPAP

Το νέο φορητό Auto CPAP M1 Mini από την BMC, είναι ένα μικρό, συμπαγές και πολύ φιλικά σχεδιασμένο, ώστε να σου εξασφαλίζει έναν ήσυχο ύπνο στο ταξίδι σου.

ResMed AirFit F20 Quiet

Η AirFit F20 Quiet αποτελεί την πιο δημοφιλή στοματορινική μάσκα της ResMed λόγω του πολύ χαμηλού της θορύβου και της εξαιρετικής εφαρμογής που παρέχει κάτω από οποιοδήποτε επίπεδο πίεσης αέρα.