Ιατρικά Θέματα

Οξύμετρο, Απαραίτητος Σύμμαχος της Οξυγονοθεραπείας

Οξύμετρο, Απαραίτητος Σύμμαχος της Οξυγονοθεραπείας

Τι είναι το οξύμετρο;

Το οξύμετρο είναι μια ιατρική συσκευή και αποτελεί έναν άμεσο και εύκολο τρόπο μέτρησης κορεσμού του οξυγόνου στο αίμα καθώς και την συχνότητα των σφυγμών. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε συγκεκριμένα ζωτικά στοιχεία του οργανισμού μας, ειδικά όταν κάνουμε χρήση ιατρικού οξυγόνου, είτε μέσω συμπυκνωτή οξυγόνου είτε μέσω φιάλης οξυγόνου στο σπίτι. Οι άνθρωποι που κάνουν οξυγονοθεραπεία πρέπει να γνωρίζουν αυτά τα στοιχεία για καλύτερο έλεγχο καθώς η θεραπεία με ιατρικό οξυγόνο συμβάλει στην βελτίωση του κορεσμού και πρέπει να ελέγχεται τακτικά το επίπεδό του. Υπάρχουν διαφόρων ειδών οξύμετρα όπως παλμικά οξύμετρα δακτύλου ή καρπού, βρεφικά και παιδιατρικά οξύμετρα. Τα παλμικά οξύμετρα δακτύλου είναι τα πιο διαδεδομένα στην αγορά ενώ τα καταγραφικά οξύμετρα χρησιμοποιούνται σε ειδικές περιπτώσεις ακόμα και για τη μέτρηση νυχτερινής οξυμετρίας κατόπιν εντολή ιατρού.

Τι ακριβώς δείχνει ένα οξύμετρο;

Το οξύμετρο αφού τοποθετηθεί στο δάκτυλο και με το πέρας κάποιον δευτερολέπτων που απαιτείται για τη μέτρηση, εμφανίζει στην ψηφιακή οθόνη τους παλμούς της καρδίας και το ποσοστό κορεσμού του οξυγόνου στο αίμα. Το φυσιολογικό ποσοστό κορεσμού πρέπει να βρίσκεται πάνω από το 95%, ενώ αν βρίσκεται σε επίπεδα κάτω του 92% τότε το ποσοστό οξυγόνου στο αίμα είναι πολύ χαμηλό και επιβάλλεται επικοινωνία με τον ιατρό σας άμεσα. Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει υποξία ή υποξαιμία, μια παθολογική κατάσταση, όπου ο οργανισμός έχει έλλειψη οξυγόνωσης.

Μπορείτε εδώ να δείτε τα οξύμετρα που διαθέτει η εταιρεία μας.

Η υποξαιμία παρατηρείται κυρίως σε ορειβάτες, αφού σε υψηλό υψόμετρο το οξυγόνο είναι λιγότερο, σε επαγγελματίες δύτες που επιχειρούν σε πολύ χαμηλό βάθος αλλά και σε ασθενής με διάφορα πνευμονολογικά προβλήματα. Τα συμπτώματα της υποξαιμίας περιλαμβάνουν ζάλη, πονοκέφαλο και αίσθημα κούρασης. Σε επιδεινωμένες καταστάσεις μπορεί να προκαλέσει κυάνωση των δακτύλων, λιποθυμία, κώμα ή θάνατο.

Πότε απαιτείται η μέτρηση με οξύμετρο;

Η οξυμετρία μπορεί να μετρηθεί οποιαδήποτε ώρα της ημέρας στα πλαίσια ενός τυπικού ελέγχου του οξυγόνου στο αίμα. Απαραίτητος κρίνεται ο τακτικός έλεγχος του κορεσμού οξυγόνου στο αίμα και συνίσταται να υπάρχει παλμικό οξύμετρο στο σπίτι ή στον χώρο εργασίας ώστε να μπορούν άμεσα να έχουν εικόνα του οξυγόνου τους σε ανθρώπους που:

Κορυφαία εταιρεία παγκοσμίως θεωρείται η NONIN, αμερικανική εταιρεία που πλέον εξυπηρετεί με οξύμετρα τον αμερικανικό στρατό. Η ΝΟΝΙΝ κατασκευάζει οξύμετρα υψηλών προδιαγραφών, ανθεκτικά με ελάχιστη απόκλιση στην μέτρηση του κορεσμού του οξυγόνου, με κορυφαίο προϊόν της το ΝΟΝΙΝ Vantage 9590, δείτε εδώ το προϊόν

Καταγραφικά οξύμετρα

Τα καταγραφικά οξύμετρα διαθέτουν τεχνολογία που επιτρέπει στον ιατρό να έχει ακριβή μέτρηση του οξυγόνου στον ασθενή καθ’όλη τη διάρκεια της νύχτας. Είναι σημαντικό  ιατρός να έχει εικόνα του οξυγόνου στον ασθενή και να διαγνώσει τυχόν πάθηση. Είναι κατάλληλο για ασθενοφόρα, νοσοκομεία και ιατρεία καθώς έχει τη δυνατότητα να συνδεθεί με διαφόρων τύπων αισθητήρες (ενηλίκων, παιδικούς, βρεφικούς) ανάλογα τον ασθενή. Η εταιρεία NONIN, εκτός από οξύμετρα δακτύλου κατασκευάζει και καταγραφικά οξύμετρα υψηλής ποιότητας και τελευταίας τεχνολογίας, με όλους τους απαραίτητους πρόσθετους εξοπλισμούς, δείτε εδώ τα καταγραφικά οξύμετρα.