Ιατρικά Θέματα

Όλα όσα θέλετε να μάθετε για τους Συμπυκνωτές Οξυγόνου

Όλα όσα θέλετε να μάθετε για τους Συμπυκνωτές Οξυγόνου

Τι είναι οι συμπυκνωτές οξυγόνου;

Ο σταθερός συμπυκνωτής οξυγόνου ή αλλιώς κατ’οίκον συμπυκνωτής αποτελεί έναν ασφαλή τρόπο χορήγησης ιατρικού οξυγόνου στο σπίτι καθ’όλη την ημέρα, 24 ώρες αν χρειαστεί, αφού λειτουργεί με ρεύμα. Ο συμπυκνωτής οξυγόνου είναι ο σημαντικότερος σύμμαχος στην οξυγονοθεραπεία και στην αντιμετώπιση πνευμονολογικών παθήσεων. Μάθετε περισσότερα για την οξυγονοθεραπεία και το ιατρικό οξυγόνο.

Όσο το μηχάνημα βρίσκεται στο ρεύμα, παρέχει ιατρικό οξυγόνο αφού πρώτα ρυθμιστεί η ανάλογη ροή( λίτρα οξυγόνου ανά λεπτό) κατ’ υπόδειξη του ιατρού.  Με τη χρήση προέκτασης, ένα ειδικό σωληνάριο μήκους 2,5m έως 7,5m, παρέχεται στον ασθενή ελευθερία μετακίνησης εντός της οικίας του καθώς και η δυνατότητα να βρίσκεται σε διαφορετικό χώρο από τον συμπυκνωτή. Για την ορθότερη και ασφαλέστερη χρήση του μηχανήματος, προτείνεται ο περιοδικός έλεγχος καθαρότητας του οξυγόνου και συντήρηση του μηχανήματος από τους τεχνικούς της εταιρείας μας στις εγκαταστάσεις μας.

Υπάρχουν διαφόρων τύπων συμπυκνωτές οξυγόνου, ανάλογα με την μέγιστη ροή ιατρικού οξυγόνου που μπορούν να προσφέρουν στον ασθενή. Οι πιο συνηθισμένοι συμπυκνωτές παρέχουν μέχρι 5 λίτρα οξυγόνου το λεπτό.  Τα νέας τεχνολογίας μηχανήματα είναι αθόρυβα και σχετικά πιο ανθεκτικά εν συγκρίσει με αυτά της παλαιότερης γενιάς. Πλέον, υπάρχουν πολλές μάρκες συμπυκνωτών με μικρές διαφορές μεταξύ τους (βάρος, θόρυβος, μέγεθος). Κορυφαίος στην κατηγορία των 5λιτρων συμπυκνωτών θεωρείται ο Philips Resperonics Everflo,  Αμερικάνικης κατασκευής που φημίζεται για την ανθεκτικότητα του και την ελαφριά κατασκευή του.

Τι καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ;

Ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει μόνο την μηνιαία ενοικίαση συμπυκνωτή οξυγόνου στο σπίτι με την έκδοση γνωματεύσεων από πνευμονολόγο ιατρό και μόνο(εξαίρεση έκδοσης γνωματεύσεων αφορά απομακρυσμένες περιοχές ή νησιά που δεν διαθέτουν τη συγκεκριμένη ειδικότητα και υπάρχει μόνο παθολόγος)

Η επόμενη κατηγορία συμπυκνωτή οξυγόνου αφορά αυτούς των 10 λίτρων. Είναι πιο μεγάλοι σε μέγεθος και πιο θορυβώδεις. Τους συμπυκνωτές 10 λίτρων  τους χρησιμοποιούν ασθενείς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη παροχής από ιατρικό οξυγόνο, αφού τα συγκεκριμένα μηχανήματα αυτά έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν έως και 10 λίτρα οξυγόνου το λεπτό.  Ο ΕΟΠΠΥ δεν καλύπτει τους 10λιτρους και οι ασθενείς χρειάζεται να πληρώσουν ιδιωτικά για την χορήγηση αυτού του μηχανήματος.

Πόσο ασφαλείς είναι ο συμπυκνωτής οξυγόνου;

Είναι πάρα πολύ ασφαλή μηχανήματα, τα περισσότερα εκ των οποίων διαθέτουν διακόπτη ασφάλειας σε περίπτωση διακοπής ρεύματος. Καθώς ο συμπυκνωτής είναι ασφαλή σαν μηχάνημα, υπάρχουν και κίνδυνοι σε περίπτωση που κάνει ο ασθενής κακή χρήση του μηχανήματος. Απαγορέυεται αυστηρά το κάπνισμα κατά την διάρκεια που χορηγείται στον ασθενή οξυγόνο ή κατά τη διάρκεια που ο συμπυκνωτής βρίσκεται εν λειτουργία και παρέχει ιατρικό οξυγόνο. Το οξυγόνο σαν στοιχείο, είναι εύφλεκτο στοιχείο, και με την οποιαδήποτε επαφή που μπορεί να έχει με αναπτήρα ή την αιχμή του τσιγάρου ή οποιασδήποτε άλλης μορφής εστία φωτιάς, μπορεί να δημιουργηθούν εγκαύματα στον ασθενή και έκρηξη του μηχανήματος.  Απαγορέυεται στον χώρο που βρίσκεται το μηχάνημα να υπάρχον οποιεσδήποτε εστίες φωτιάς όπως αναπτήρας, τζάκι, κεριά, σόμπες κ.α.

Δείτε τους κατ’οίκον συμπυκνωτές οξυγόνου που διαθέτει η εταιρεία μας.